در این مقاله بخوانید
چه زمانی خودرو به بتونه کاری نیاز دارد؟ آیا با انواع بتونه کاری خودرو آشنا هستید؟ مراحل ترمیم خط و خش های سطحی بدنه اتومبیل چگونه انجام میشود؟ چگونه صافکاری بدنه خودرو را یاد بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوالات دست پیدا کنید.
مقدمه
رنگ بدنه اتومبیل علاوه بر زیبایی به عنوان یک لایه محافظ از سطح فلزی بدنه در برابر موارد مختلفی مانند، زنگ زدگی و تغییرات آب و هوایی و پوسیدگی محافظت میکند. خراشهای روی بدنه اتومبیل نیز زیبایی خودرو را خدشه دار میکند. همچنین زنگ زدگی بدنه اتومبیل و پوسته پوسته شدن رنگ آسیبهای بیشتری را به بدنه وارد میکند. رطوبت یکی از عواملی است که میتواند به راحتی از قسمتهایی که رنگ آن از بین رفته است به لایه های زیرین رنگ نفوذ کند و آسیبهای بیشتری را به وجود آورد.
زیبایی ظاهری خودرو یکی از مواردی است که در هنگام خرید و فروش بسیار موثر است. از این رو هنگامی که بدنه اتومبیل مورد آسیب و خط و خش قرار گیرد باید با مواد مناسب آن را رفع کرد. در این مقاله قصد داریم شما تا حدودی را با نحوه بتونه کاری و لک گیری خودرو آشنا کنیم تا بتوانید در موارد جزئی بدون نیاز به پرداخت هزینه گزاف خودتان آن را ترمیم کنید.
چه زمانی خودرو نیاز به بتونه کاری دارد؟
آسیبهای وارد شده به بدنه اتومبیل انواع گوناگونی دارند. گاهی ممکن است آسیبهای وارد شده به بدنه خودرو باعث شود بخشهایی از آن دچار شکستگی یا ترکخوردگی شود. افراد متخصص در حوزه تعمیرات خودرو برای رفع آسیبهای وارده به بدنه اتومبیلها از روشهای مختلفی استفاده میکنند که یکی از رایجترین روشها استفاده از بتونه سنگی و بتونهکاری قسمت آسیب دیده است.
بتونه کاری بخشی از شغل صافکاری است که اهمیت زیادی در زیبایی و ترمیم رنگ بدنه اتومبیل دارد. برای انجام بتونه کاری خودرو باید در کاتالوگ اتومبیل به سال ساخت و مدل آن نگاه کنید. در صورتی که رنگ خودروی شما سفید است همان رنگ را بخرید، اما برای یافتن شماره رنگ خودروی خود میتوانید به پلاک شناسایی خودروی خود مراجعه کنید. البته این کار ممکن است کمی سخت باشد، اما فروشندگان ماشین معمولا رنگ خودروهایی که میفروشند را دارند و میتوانید از آنها کمک بگیرید.
انواع روش بتونهکاری بدنه خودرو
بتونه کاری بدنه خودرو، به میزان آسیب وارد شده به اتومبیل بستگی دارد که به دو شکل انجام میشود. در روش اول صافکاری بدون رنگ صورت میگیرد و فقط برای ترکهای کوچک و فرورفتگیهای کم عمق مناسب است. در این روش معمولا بتونه کاری با استفاده از بتونههای رزینی انجام میگیرد که معمولا قبل از تزریق با رنگهای مخصوص اتومبیل حل میشوند. در این روش برخلاف سمباده که کاربردی ندارد فقط از لیسه استفاده میشود زیرا عمق بتونه سنگی بسیار کم است و استفاده از سمباده باعث آسیب دیدن بدنه اتومبیل میشود.
بتونه کاری تزریقی همیشه جوابگو نیست ولی بسیاری از مردم برای اینکه بدنه اتومبیل خود را رنگ نکنند از این روش استفاده میکنند. در صورتی که لایه زیرین ناحیه آسیب دیده صیقل نباشد بتونه کاری تزریقی باعث ایجاد ظاهری بد و نامناسب میشود.
روش دیگر بتونه زدن بدنه خودرو، بتونه کاری عمیق با استفاده از سمباده است. در این روش بتونه کاری عمیق در مرحله صافکاری به همراه رنگ استفاده میشوند. در بتونه کاری عمیق، فرد متخصص ابتدا ناحیه ضرب دیده را سمباده میزند و سپس با استفاده از یک سمباده سنگی قوی، تمام سطح آسیب دیده را بتونه میکند.
سپس از لیسه استفاده کنید تا بتونه را در تمام نقاط پخش کند و سطح صیقلی و یک دستی بر روی بدنه اتومبیل ایجاد شود. پس از خشک شدن نسبی بتونه در مرحله بتونه کاری عمیق فرد متخصص باید با کمک استفاده از کد رنگی خودرو ناحیه آسیب دیده را رنگ کند.
در نظر بگیرید که کار بتونه کاری یک عمل تخصصی است و اگر به درستی انجام نشود ممکن است نتیجه مطلوبی برای شما نداشته باشد.
جهت ترمیم خط و خشهای سطحی مراحل زیر را اجرا نمایید!
- ابتدا اطراف خشها را تمیز کنید: قبل از اجرای رنگ ابتدا باید محل خراش را تمیز و خشک کنید. رنگ روی آلودگی و چربی پایداری زیادی از خود نشان نمیدهد و بعد از مدتی جدا خواهد شد و میریزد. پس ابتدا سطح خراش را با آب و کف بشویید و آب بکشید سپس قبل از اجرای کار کامل خشک کنید.
- با قلم خش گیر خط و خشها را پر نمایید و نوک قلم را در مرکز قسمت مورد نظر قرار دهید. به قلم فشار کمی وارد کنید تا رنگ به آرامی از آن خارج شود. البته دقت کنید که برای خراشهای کوچک نیازی نیست قلم را حرکت دهید. در صورت نیاز قلم را کمی حرکت داده و فقط دقت داشته باشید با تکان دادن قلم رنگ بیشتری خارج میشود.
توجه داشته باشید مقدار بیشتری از اندازه خراش مورد نظر رنگ اعمال کنید، زیرا پس از خشک شدن مشاهده میشود که حجم رنگ به میزان کمی جمع و کوچک خواهد شد. دقت نمایید که باید به میزان مناسبی رنگ خارج کنید که شره نکند زیرا رنگ شره شده در پایان کار وجه آن را خراب میکند و کاملا مشخص است. اگر میزان رنگ اعمال شده زیاد بود با دستمال مرطوب رنگ اضافه را پاک کنید.
- بعد از خشک شدن بدنه اتومبیل آن را شسته و واکس بزنید: بعد از انجام رنگ کاری صبر کنید تا خشک شود. با توجه به نوع و مقدار رنگ مصرف شده، زمان مورد نیاز برای خشک شدن رنگ می تواند بین یک ساعت تا یک روز کامل متغیر باشد. سپس بدنه اتومبیل را کامل بشویید و بعد از خشک شدن بدنه اتومبیل را به کمک یک واکس پوشش دهید. واکس اتومبیل باعث می شود رنگ یکدست جلوه کند و زیبایی آن بیشتر شود.
اهمیت پولیش بعد از بتونه کاری
پس از انجام بتونه کاری در صورتی که این کار با دقت و با ظرافت انجام شود باز هم پایان کار به پولیش نیاز دارد. زیرا مواد استفاده شده در بتونههای سنگی به شکل سیال هستند و بر اثر برخورد ذرات معلق در هوا با محل بتونه شده دچار زبری و ناهمواری میشود. بنابراین بهتر است در پایان کار صافکاری محل بتونه کاری شده، پولیش داده شود. پولیش سبب میشود ظاهر و بدنه اتومبیل دوباره جلوه و زیبایی خود را به دست آورد.
نتیجه گیری
در حین تصادفات مختلف بدنه اتومبیل آسیب دیده و دچاره خط و خش میشود. در صورت وجود خط و خش، ترک خوردگی و آسیب دیدگی در بدنه خودرو اگر عملیات ترمیم به موقع انجام نشود موجب آسیبهای مختلفی همچون زنگ زدگی بدنه اتومبیل میشود. راههای برطرف کردن این آسیبها با توجه به حجم آسیب متفاوت است و اگر پروسه صافکاری و بتونه کاری درست انجام نشود ممکن است نتیجه کار دلخواه نبوده و زیبایی خودرو را از بین ببرد.
ترميم و لكه گيرى رنگ خودرو كاری ساده بوده که می توانيد اين كار را به سادگى انجام دهيد. ولی باید با مراحل انجام آن آشنا باشید و به ظرافت کار دقت کنید. پس از پایان کار حتما از پولیش کردن برای بهتر و با دوام شدن رنگ خودرو غافل نشوید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات صافکاری خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.