در این مقاله بخوانید
گل های مورد علاقه زنبور عسل کدام است؟ چه ویژگی در گل ها و گیاهان سبب جذب زنبورها میشود؟ نقش زنبور عسل در بقای گیاهان چیست؟ چگونه آموزش صفر تا صد زنبورداری را فرا بگیریم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
مقدمه
زنبورها حشرات کوچکی هستند که در تمام مدت روز در حال پرواز و جمع آوری شهد و انتقال گرده بین گلها و گیاهان دیده میشوند. این موجودات کوچک برخلاف دیگر حشرات با گلها و گیاهان ارتباط بیشتری دارند و با تغذیه از آنها دست به تولید فراورده هایی میزنند که علاوه بر داشتن خاصیت درمانی دارای مزه بسیار خوب و بویی مطبوع است.
تغذیه زنبور عسل از طریق شهد گلها انجام میشود. این موجودات با وجود داشتن چشم های مرکب برخلاف انسان ها و سایر موجودات دارای قدرت تشخیص نور ماورابنفش هستند و از آن برای انتخاب گل ها استفاده می کنند. ارتباط بین گیاهان و زنبورها نوعی ارتباط مستقیم است، هر دوی آنها به ادامه حیات یکدیگر کمک میکنند.
زنبورها درقبال تغذیه از شهد گلها بخش گرده افشانی گل ها را انجام میدهند. در این مقاله سعی داریم شما را با نحوه انتخاب گل توسط زنبور عسل و معیار آنها بیشتر آشنا کنیم تا بتوانید این شرایط را برای زنبورستان خود فراهم کنید.
گل های مورد علاقه زنبور عسل
زنبورها مثل سایر حشرات دیگر دارای چشمهای مرکب هستند. اما فقط نوع زنبور عسل است که دارای قدرت تشخیص نورفرابنفش و قدرت بویایی است. زنبور عسل حشرهای است که برای تغذیه نیاز به شهد گلها و گیاهان مورد علاقه خود دارد. از این رو این گلها و گیاهان را به واسطه دو حس بویایی و بینایی پیدا میکند و از آنها تغذیه میکند.
زنبور عسل با کمک حس بویایی رایحه گل مورد علاقه خود را حتی در دورترین نقطه تشخیص میدهد و در هنگام نزدیکی به آن رایحه به کمک چشم ها به گل هایی که به رنگ آبی یا بنفش دیده شوند جذب میشود.
برای بررسی گل های مورد علاقه زنبورهای عسل ابتدا باید خود زنبور عسل را خوب بشناسید. برخی از زنبورها با توجه به نژادی که دارند یا از نوع زبان کوتاه هستند و یا برخی دیگر زبان بلندتری دارند. دسته اول زنبور عسل معمولا جذب گل هایی میشوند که شهد در آنها در عمق کمتری قرار دارد و به راحتی میتوانند از آن تغذیه کند.
زنبورعسل بیشتر جذب گیاهان معطر مثل گشنیز، جعفری، یونجه، شبدر و شکوفه درختانی مثل بهارنارنج، بادام و… میشود. اما با این حال گیاهان بیشتری نیز وجود دارند که با معیارهای زنبور همخوانی دارند و جز گیاهان مورد علاقه زنبورها محسوب می شوند.
چه ویژگی در گل ها و گیاهان سبب جذب زنبورها میشود؟
همانطور که گفته شد چشم های زنبور عسل قادر به دیدن نورفرابنفش است. به همین دلیل طیف رنگی که زنبور عسل میبیند با انسان ها متفاوت است. زنبورها گل های قرمز رنگ را به رنگ سیاه می بینند و به همین دلیل در باغات و دشت ها جذب این گل ها نمیشوند. اما گل شبدر یا سیکاس و شقایق با وجود رنگ قرمز استثنا هستند. همچنین گلهایی به رنگ سفید مثل سیب سفید، نسترن و نرگس به رنگ آبی دیده میشوند و منبع جذب زنبور هستند.
یکی دیگر از ویژگی هایی که سبب جذب زنبور عسل میشود میزان شهد کافی و مناسب در گلها است. برخی از درختان و گلها میزان قند بیشتری در شهد خود دارند و این سبب افزایش تولید عسل در زنبور میشود. شکوفه گیلاس، شکوفه آلبالو، شکوفه درخت سیب و گل خارشکر از جمله درختان و گیاهانی هستند که میزان شهد بالایی دارند. درخت بادام و مرکبات نیز دارای شکوفه های مقوی و ارزشمندی برای زنبورها هستند و با رایحه خوبی که دارند در جذب زنبورها خوب عمل میکنند.
از دیگر ویژگی گیاهان که زنبور جذب آن میشود میزان بالای تعداد شاخه و شکوفه آنها است. گیاهان برای برای تغذیه زنبورها باید از شهد کافی برخوردار باشند.
از این رو هنگامی که در محیط آنها فقط گل های تک شاخه وجود دارد به اندازه کافی برای کلونی زنبور شهد تولید نمیشود و بهتر است گل هایی با تعداد گل دهی بیشتر و دارای میزان تنوع بالا در اطراف کشت شود.
مثل گل زینتی زعفرانی که دارای تنوع بالایی است و عمق شهد این گل در مکان مناسب قرار دارد. از مهمترین ویژگی گلها که سبب جذب زنبور عسل میشود گل دهی دائمی آنها در تمام طول سال و بومی بودن آنها است.
گل همیشه بهار یکی از گل هایی است که در تمام طول سال اکثرا گل میدهد.این گل از نوع گل های عسل زا و بادوام است که با محیط پیرامون به خوبی سازگاری پیدا میکند.
همچنین گیاهان بومی منطقه در دشت ها یک منبع تغذیه بسیار غنی برای زنبور محسوب میشوند و در جذب زنبور موفق هستند. میتوان از این گیاهان در باغات و مزارع کاشته شود و زنبور عسل را به سمت مزارع و باغات هدایت کرد تا علاوه بر تولید عسل از زنبورها برای گرده افشانی نیز استفاده کرد.
نقش زنبورعسل در بقای گیاهان چیست؟
گیاهان و زنبورها رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. زنبور عسل برای تغذیه خود بر روی گیاهان مختلف می نشیند و از شهد آنها تغذیه میکند و گیاه نیز برای بارور شدن شکوفه های خود نیاز دارد تا زنبور، گرده های آن را بین بخش های نر و ماده جابه جا کند.
زنبور عسل با توجه به آناتومی بدنی که دارد در سطح بدن خود پوشیده از موهای ریزی است که در هنگام قرارگیری روی گل گرده گل به آن میچسبد و هنگامی که روی گل دیگری قرار میگیرد گرده به بخش مادگی گل متصل شده و عمل لقاح در گل انجام میشود.
جمع بندی
زنبورهای عسل حشرات بسیار پرجنب و جوشی هستند و با تحقیقات به عمل آمده میتوان گفت حضور این حشرات در اطراف باغات و مزارع مختلف در تولید بیشتر فرآورده باغی و زراعی نقش دارد. همچنین برخی از گیاهان در ارتفاعات مختلف هستند که بقای نسل آنها فقط از طریق گرده صورت میگیرد و این کار توسط باد و مهمتر از آن زنبورها انجام میشود.
زنبور عسل یکی از حشراتی است که به صورت کلونی زندگی میکند و به نوعی پرجنب و جوش ترین حشره محسوب میشود. زنبور عسل در رونق و باروری محصولات زراعی و باغات نقش بسزایی دارد. این حشرات کوچک با گرده افشانی بین گلها و گیاهان سبب میشوند تمامی شکوفه ها مسیر رشد و به میوه تبدیل شدن را طی کنند.
جذب زنبور عسل به باغات و زمین های کشاورزی بسیار راحت است. این حشرات به بوی برخی گیاهان خوشبو جذب میشوند، همچنین با وجود قدرت دید نورفرابنفش رنگ بندی گلها نیز در جذب آنها تاثیر مستقیمی دارد. گیاهانی چون شبدر، یونجه، اقاقیا، شقایق، جعفری، درخت بادام، گیلاس و… بیشترین جذب زنبورها را دارند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.