در این مقاله بخوانید
چگونه شنای پروانه را یاد بگیریم؟ چه نکاتی برای سرعت بخشیدن به شنای پروانه باید رعایت کنیم؟ به چه اصولی در شنای پروانه باید توجه کنیم؟ حرکات غلط شانه درشنای پروانه باعث چه می شود ؟ حرکت های اصلی شنای پروانه چیست؟ حرکات قفسه سینه چه اهمیتی در شنا دارد؟ به چه نکاتی مربیان شنا باید توجه کنند؟ در این مقاله به این سوالات خواهیم پرداخت.
همچنین میتوانید این ورزش هیجان انگیز را با آموزش گام به گام شنا به صورت حرفه ای یاد بگیرید.
شنا یکی از مفیدترین ورزش ها و شاید بتوان گفت مفیدترین ورزش دنیا است. شنا هم به لحاظ روحی و روانی و هم به لحاظ جسمی برای انسان سرتاسر فایده است. این ورزش سبک های مختلف و جذابی دارد. سبک شنای کرال سینه، کرال پشت، قورباغه و پروانه سبک های معروف این ورزش هستند. در المپیک هم در همه این سبک ها مسابقات جذابی صورت میپذیرد. در کل رشته ورزشی شنا به همراه دومیدانی و ژیمناستیک پر مدالترین رشته ها در المپیک هستند. بنابراین اگر کشوری روی این ورزش سرمایهگذاری کند هم سلامتی جسمی و روحی مردم را تضمین میکند و هم میتواند در المپیک افتخار کسب کند.
چگونه شنای پروانه را یاد بگیریم؟
سبک شنای پروانه یا مگس سخت ترین سبک شنا برای یادگیری است. شنای پروانه یک سبک پیچیده است که نیاز به زمان بندی و هماهنگی دقیق بین عصب و عضله شناگر دارد. شناگران ممکن است از سبک شنای پروانه بترسند اما یادگیری این سبک شنا آن قدرها هم که فکر میکنید سخت نیست.
موفقیت در سبک شنای پروانهای مستلزم انجام مستمر این نوع شنا است. اگر شنای سبک پروانه را به خوبی انجام دهید لذت فوق العادهای به شما دست خواهد داد. در واقع یادگیری این نوع شنا باعث میشود حسی از لطف، زیبایی و رضایت برای شناگر فراهم شود، حسی در حد خوردن یک خوراکی بی نظیر. حتی تماشای شنای پروانهای هم زیباست.
قبل از انجام شنای پروانه، ابتدا انجام حرکات موج مانند بدن را یاد بگیرید. موج زدن حرکت اصلی در سبک شنای پروانه است. هنگامی که بر این حرکت مسلط شدید، آماده هستید که حرکات دست را هم در سبک شنای پروانه به کار ببرید. برای انجام حرکت موج با صورت خود در آب شناور شوید، دقت کنید که بدنتان صاف و افقی باشد. دستهای خود را روی هم قرار داده و پاهای خود را بلند نگه دارید.
سر خود را پایین و جلو ببرید و باسن خود را به سمت بالا فشار دهید. در مرحله بعد، سر خود را به سمت بالا حرکت دهید و باسن خود را به سمت پایین فشار دهید. به طور متناوب این حرکت را مانند یک موج ادامه دهید. وقتی سرتان پایین میرود، باسن خود را بلند کنید و لگد بزنید. سپس دستهای خود را پایین بیاورید. به طور همزمان سر خود را برای نفس کشیدن بیرون بیاورید. با لگد زدن و ادامه موج بدن، دستهای خود را به سمت بالا بیاورید. با دست رکاب زده و صورت خود را در آب قرار دهید. این حرکات را تکرار کنید و هر دو یا سه مرحله یک بار نفس بکشید.
نکاتی برای سرعت بخشیدن به شنای پروانه
برای اینکه با سرعت بیشتری شنای پروانهای داشته باشید، از اغراق در حرکات بدن (مانند حرکت موج) خودداری کنید. باسن شما باید نزدیک یا در سطح آب باشد، نه در بالا. حرکت بیش از حد باسن به بالا یا پایین باعث کاهش سرعت شما میشود. شما باید دامنه حرکت و قدرت خود را برای یک ضربه پروانهای کارآمد بهبود بخشید که این کاربا دقت بیشتر به دست میآید نه با عجله کردن.
برای اینکه به خوبی بتوانید به سبک پروانه شنا کنید، به ترکیبی از تحرک و قدرت نیاز دارید. اگر در یکی از این دو مورد کمبود داشته باشید، برای انجام صحیح شنای پروانه دچار مشکل میشوید و این امر منجر به ناامیدی، خستگی و احساس شکست در شما میشود.
اصول آموزش شنای پروانه ای
برای انجام صحیح سبک شنای پروانه باید اصول زیر را رعایت کنید.
سبک شنای پروانه ای دامنه حرکت را در کل بدن شما به چالش میکشد، اما سه ناحیه به عنوان محدود کننده اصلی، برجسته هستند: مچ پا، ستون فقرات و قفسه سینه و شانهها.
بیایید با مچ پا شروع کنیم. یک مطالعه در سال 2009 که توسط مهندسان دانشگاه جورج واشنگتن انجام شد، نشان داد که در هنگام ضربه سبک بیش تراز 75 درصد نیروی محرکه در شنای پروانه از مچ پا و پاهای شما ناشی میشود. اگر از مچ پای خود به خوبی استفاده نکنید و مچ پای شما در حین انجام حرکت پروانه بی حرکت بماند، نیروی محرکه ارزشمندی را در طول ضربه خود از دست میدهید.
یکی از ساده ترین تمرین هایی که میتوانید برای این کار انجام دهید، دایره مچ پا است. سعی کنید تا جایی که میتوانید یک دایره بزرگ با پای خود بکشید و در عین حال تماس پاشنه پا با زمین را حفظ کنید. ممکن است در ابتدا با این حرکت راحت نباشید ولی در انجام آن مصر باشید و سعی کنید به تدریج اندازه دایره های خود را در طول زمان بزرگتر کنید.
اهمیت حرکت قفسه سینه در شنا
قفسه سینه شما نیز بخش مهمی از بدن شما است که در موج سبک شنای پروانه دخیل است. اگر حرکت قفسه سینه و کمر را در این سبک شنا به درستی انجام ندهید منجر به کمردرد وحشتناکی در شما میشود. همواره بر روی چرخش با کنترل تمرکز کنید و دامنه حرکت خود را محدود نکنید و به دنبال بهبود تدریجی در طول زمان باشید. همانطور که محکم و سفت نگه داشتن کمر، حرکت صحیح شنای پروانه را خراب میکند، شانه های سفت نیز میتوانند اثربخشی حرکت پروانه شما را محدود کند.
حرکات غلط شانه درشنای پروانه باعث چه می شود؟
حرکت غلط شانه ها در حین شنای پروانه میتواند منجر به بروز درد یا ناراحتی در سر و گردن شما شود. هنگامی که حرکت پروانه را کامل کردید، در حالی که دستانتان را به سمت باسن میبرید، به این فکر کنید که شانه هایتان را به هم نزدیک کنید.
من از شناگران می خواهم که درست قبل از اینکه برای انجام شنای پروانهای به داخل آب بروند، حرکت پروانه را روی زمین انجام دهند، این کار اجازه میدهد تا متمرکزتر شوید و بدون فکر کردن بتوانید به درستی حرکات شنای پروانه ای را انجام دهید.
حرکت های اصلی شنای پروانه چیست؟
حرکت اصلی در شنای پروانه توسط قسمت پایین بدن یا همان باسن و مچ پا صورت میگیرد. برای تمرین انجام صحیح حرکات پایین تنه در شنای پروانه ای، در هر دست وزنه اضافه میکنیم تا هماهنگی بیشتر بین بالاتنه و پایین تنه را تمرین کنم. برای این حرکت، بازوهای شما فقط برای آویزان کردن به وزنه ها هستند و باسن شما محرک اصلی شنای پروانهای است.
نکاتی برای مربیان شنا
اگر شما به عنوان یک مربی شنا قصد آموزش شنای پروانه به شاگردان خود را دارید، باید به این نکته توجه داشته باشید که این سبک از شنا، سبک سخت و پیچیده ای است و آموزش شنا به افراد مبتدی و افرادی که اصلا شنا بلد نیستند شاید کار درستی نباشد. بنابراین بهتر است شما ابتدا بر روی مسائل ساده تری تمرکز کنید و آنها را به شاگردان خود بیاموزید و پس از اینکه شاگردان شما اصول سادهتر شنا کردن را یاد گرفتند به آنها شنای پروانه را آموزش دهید.
برای یک مربی هیچ چیز به اندازه دیدن شنا کردن یک شاگرد برای اولین بار لذت بخش نیست، زیرا مربی میداند که مهارتی مادام العمر را برای شاگردش فراهم کرده است که همین مهارت میتواند زندگی او را نجات دهد. دانستن نحوه آموزش شنا به یک کودک یا بزرگسال در سطح مبتدی تا حد زیادی به سن فرد و سطح راحتی فرد با آب و نترسیدن او از آب بستگی دارد. در ادامه نکاتی را که یک مربی شنا باید رعایت کند تا بتواند آموزش شنای پروانه و در کل آموزش هر سبک شنایی را به درستی پیش ببرد، را ذکر میکنیم. این نکته ها به صورت مرحله به مرحله ذکر شدهاند.
1. آنچه راکه میخواهید یاد بدهید، بنویسید اگر نمیدانید چه چیزی را میخواهید در یک روز آموزش دهید، نمیتوانید کلاس را به طور موثر پیش ببرید. مطمئن شوید که هوشیارانه مهارتهای شنا را به قطعات کوچکتر و قابل هضم برای شاگردان خود تقسیم میکنید.
2. قبل از کلاس تجهیزات و لوازم لازم برای آموزش شنا را جمع آوری کنید. اینکه وسط کلاس، مربی به دنبال لوازم خود بگردد، زیاد جالب نیست.
3. در ابتدا شناگران را با آب آشنا کنید. با آنها آب بازی کنید و از آهنگ در این بازیها استفاده کنید. اگر بسیاری از آنها از آب ترس دارند، تعجب نکنید. به کار با آنها ادامه دهید و به آنها نشان دهید که آب چقدر میتواند سرگرم کننده باشد.
4. به آنها نشان دهید که چگونه حبابها را باد کنند، سپس سرشان را به طرفین بچرخانید.
5. هنگام آموزش لگد زدن به آنها، بازی چراغ قرمز و چراغ سبز را بازی کنید. وقتی کلمه چراغ سبز را میگویید، تا جایی که میتوانند لگد میزنند، وقتی چراغ قرمز میگویید باید بایستند.
6. از کیک بورد استفاده کنید تا به دانش آموزان نشان دهید که چگونه روی شکم و پشت خود شناور شوند.
7. شروع به ترکیب مهارتها کنید، به آنها آموزش دهید که کیک بورد را در حین لگد زدن یا انجام تنفس چرخشی نگه دارند.
8. از دانش آموزان خود بخواهید اشیاء موجود در کف استخر را پیدا کنند.
9. هر کلاس را با یک بازی سرگرم کننده به پایان برسانید یا به دانش آموزان اجازه دهید یکی یکی از کنار به داخل استخر بپرن
10. حتما یک ویدیوی آموزشی شنا را به شاگردان خود بدهید تا در منزل خود ببینند و تمرین کنند. هم چنین بهتر است از نحوه شنا کردن شاگردان خود فیلم بگیرید و به آنها بدهید تا نگاه کنند و متوجه ایرادات خود شوند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات ورزشی وسرگرمی ۱۱۸فایل دیدن فرمایید.