در این مقاله بخوانید
در این مقاله میخوانیم:
ساخت صابون ابتدا از کجا آغاز شد؟ آیا نکات مهم صابون سازی را میدانید؟ ساخت صابون گیاهی چگونه انجام میشود؟ در زمان صابون سازی باید به چه نکاتی توجه کنیم و چه مواردی باید رعایت شوند؟ چگونه دوره آموزش صابون سازی را فرا بگیریم؟
با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
مقدمه
در گذشته به دلیل نبود امکانات و پیشرفت علم، ساخت صابون از طریق روش های خانگی صورت میگرفت. از این رو انواع صابون با مواد مختلفی در نوع گیاهی و جانوری(چربیها) تولید میشد. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی به راحتی می توان انواع صابون با خواص مختلف را در انواع گیاهی و شیمیایی تولید کرد. صابون در تعریف عامیانه به نوعی پاک کننده برای چربیها گفته میشود که در دو نوع گیاهی و شیمیایی ساخته میشود.
برای ساخت صابون های شیمیایی نیاز به دستگاه ها و مواد تخصصی است که در کارخانجات صورت میگیرد. اما در گذشته برای تولید صابون های خانگی از روش های ساده ای استفاده میشد. با گذشت زمان صنعت ساخت صابون در کشورهای اروپایی بسیار رواج یافت و به مرور به کشورهای دیگر نیز گسترش پیدا کرد. در این مقاله سعی داریم شما را با نکات مهم صابون سازی آشنا کنیم.
ساخت صابون ابتدا از کجا آغاز شد؟
طبق افسانههایی که در مورد ساخت صابون وجود دارد گفته میشود که صابون سازی از جایی شروع شد که زنان به خاصیت چربی در پاکسازی لباسها پی بردند.
با نگاهی دقیقتر به تاریخچه صابون سازی متوجه خواهیم شد که ساخت صابون در ابتدا در دهکدههای محلی و از وسایلی مانند چربی حیوانات دور ریخته شده صورت میگرفت.
سپس به مرور زمان با پیشرفت صنعت علم و تکنولوژی در زمینه صابون سازی و به کارگیری عناصر مختلف در ساخت صابون انواع مختلفی از صابونهای گیاهی و غیرگیاهی با خواص منحصر به فرد ساخته شد. اولین کشوری که به تولید انبوه صابون دست زد کشور فرانسه بود. در قرن هفتم به دستور ملکه برای پاکسازی البسه ساخت صابونهای گیاهی با انواع روغنها و رعایت نکات مهم در صابون سازی آغاز شد. بعد از آن کشورهای دیگری نیز با پیشرفت صنعت ساخت صابون را در حیطه گیاهی و شیمیایی با مواد مختلف شروع کردند.
ساخت صابون گیاهی چگونه انجام میشود؟
صابونهای گیاهی که در انواع مختلف ساخته میشوند هر کدام دارای خواصی هستند که با توجه به نیاز پوست باید استفاده شوند.
مراحل ساخت تمامی صابونهای خانگی تقریبا یکی است فقط مواد اولیه و خواصی که برای پوست ایجاد میکنند متفاوت خواهد بود. ساخت صابون گیاهی با مزیتهایی که دارد نسبت به صابونهای شیمیایی بسیار آسانتر است.
صابونها گیاهی مواد شیمیایی که در دراز مدت باعث آسیب دیدگی پوست میشوند را ندارند، همچنین شادابی بیشتری را برای پوست به ارمغان میآورند. برخی صابونهای گیاهی با خاصیت تقویت کنندگی ریشه مو سبب میشود که قطر موهای کرکی و نازک ضخیمتر شوند و سپس در رفع خارش مو بسیار موثر عمل میکنند. همچنین برخی دیگر در رفع التهاب و جوشهای سر، خارش پوست سر و آکنه بسیار موثر هستند.
نکات مهم صابون سازی
رعایت نکات مهم صابون سازی در هنگام ساخت صابون ضروری است. برای این کار لازم است نکات مهمی مثل خرید مواد درجه یک، استفاده از قالب مناسب، استفاده از صابون پایه مرغوب و… رعایت شود. از دیگر نکات مهم صابون سازی که بهتر است رعایت شود شناخت نوع صابون و خواص استفاده از آن است.
جهت ساخت صابونهای گیاهی بهتر است از عصاره مورد نظر آنها استفاده شود. یکی از نکات مهم صابون سازی خرید صابون پایه است. در واقع صابون پایه همان پودر صابون یا صابون مایع و ذوب شده است که هیچ ماده افزودنی ندارد و در حین مراحل ساخت صابون باید مواد مورد نظر را به آن اضافه کرد.
ساخت صابون
- اولین مرحله ساخت صابون خرید و اندازگیری مواد لازم است. برای این کار باید روغنهای دلخواه و عصاره، قالب سلیکونی یا قالب ژلهای، کاغذ روغنی و سایر مواد افزودنی را تهیه کنید.
- در مرحله دوم نسبت مناسب هر کدام از موارد را اندازگیری کنید و به ترتیب به صابون پایه که یکی از مواد بسیار مهم است اضافه نمایید. یکی از نکات مهم صابون سازی رعایت میزان صحیح مواد برای ترکیب کردن با یکدیگر است.
- در مرحله سوم مقدار مناسب از صابون پایه را بر روی حرارت قرار دهید تا کاملا ذوب شود. پس از ذوب شدن آن را از روی شعله کنار بگذارید تا کمی خنک شود و مواد افزودنی شامل عصارهها، رنگ مجاز، تکههای لیمو یا گلهای خشک و… را برای زیبایی بیشتر به آن اضافه کنید.
- در مرحله بعد ساخت صابون باید آماده سازی قالب را انجام دهید. قبل از اینکه مواد را درون قالب بریزید ابتدا قالب را با کمی روغن چرب کنید سپس مواد را درون آن ریخته و با چند ضربه به قالب شروع به حباب گیری آن نمایید.
- بعد از انجام حباب گیری قالبها را درون محیط سردی مثل یخچال قرار دهید تا به مرور صابون سفت شود. بعد از سفت شدن صابون آن را از دورن قالب خارج کرده و لبههای آن را با کاردک تمیز کنید.
انواع روش های صابون سازی در حیطه شیمیایی
صابون سازی به روش گرم کردن: در این روش مواد صابونی و صابون اولیه را در دمای مناسب با یکدیگر ترکیب میکنند.
صابون سازی به روش سرد کردن: در این روش روغن مورد نظر را در حرارت مناسب گرم میکنند، سپس قلیاب و مخلوط آب را باهم ترکیب کرده و درون قالب میریزند تا کاملا در مدت 24 ساعت سفت شود.
صابون سازی به روش ذوب کردن: صابون سازی در منزل با روش ذوب کردن سادهترین راه ساخت صابون است. در این روش صابون آماده را ذوب کرده و داخل قالب میریزند. این روش نیازی به قلیاب ندارد.
توجه داشته باشید که در همه این روشها رعایت نکات مهم صابون سازی که پیشتر به آنها پرداختیم یک اصل اساسی است.
جمع بندی
صابون یکی از انواع شویندههای بدن محسوب میشود که قدرت زیادی در پاکسازی پوست از باکتری و آلودگیها دارد. خوشبختانه امروزه تولید انواع صابونها به راحتی در منزل فراهم شده است. همچنین با پیشرفت صنعت علم و تکنولوژی در زمینه ساخت صابون و به کارگیری عناصر مختلف در صابون سازی سبب شده است انواع مختلفی از صابونهای گیاهی و غیرگیاهی با خواص منحصر به فرد ساخته شوند.
رعایت نکات مهم صابون سازی سبب ساخت صابونی باکیفیت و مرغوب خواهد شد که باعث برطرف کردن آلودگیهای پوستی با روشهای طبیعی خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات صابون سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.