در این مقاله بخوانید
چطور در خانه زنبورداری را شروع کنم؟ نکات زنبورداری خانگی چیست؟ کندو عسل خانگی چیست؟ آیا زنبورداری خانگی خطرناک است؟
برای یافتن جواب این سوالات و اطلاعات بیشتر درباره زنبورداری در خانه، ادامه مقاله را بخوانید.
مقدمه
برای آغاز کار زنبورداری باید از زنبورهایی که دارای نژاد خوبی هستند بهره ببرید تا بتوانید کسب درآمد خوبی هم داشته باشید.
زنبور عسل باید پر محصول، آرام و کم نیش بزند. زنبور عسل باید تولید مثل کم در مقابل، تولید محصول بالایی داشته باشد و خطراتی که زنبور عسل را تهدید میکند، زنبورها در مقابل آن مقاومت بالایی داشته باشند.
برای راه اندازی کسب و کار زنبورداری خانگی باید اطلاعات کافی داشته باشید که در ادامه به برخی از آن ها خواهیم پرداخت:
برای خرید کندوی زنبور عسل از اوایل فصل بهار اقدام نمایید و از زنبوردارانی که سابقه طولانی مدت در پرورش زنبور دارند کندو را تهیه نمایید و باید به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است کندو دچار آفت باشد. و برای اطمینان بیشتر با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی در کنار اطمینان از خرید می توانید از امکانات دولتی و دوره های آموزشی پرورش زنبور عسل و… بهره مند شوید.
در هنگام خرید کندو، ملکه جوان مهم ترین معیار برای یک کندوی مناسب میباشد. برای پی بردن به جوان بودن ملکه به راه رفتن آن دقت کنید، اگر زنبور ملکه به راحتی نتواند حرکت کند نشان دهنده ی آن است که قادر به تخم گذاری مناسب نخواهد بود.
بنابراین ملکه زنبور عسل باید با زمان بندی دقیق تخم ریزی داشته باشد در غیر این صورت ملکه یا جوان نیست و یا دارای بیماری خاصی میباشد. که در نتیجه بیماری ملکه باعث کاهش جمعیت زنبورهای کندو میشود، و محصول دهی کمتری خواهد داشت.
مقدمه زنبورداری در خانه
نکاتی برای شروع زنبورداری در خانه
یکی از روش های زنبورداری در حیطه ای بسیار کوچک زنبورداری خانگی میباشد. در این روش کندو ها که نباید تعداد آن ها زیاد باشد، زیرا آنها در گوشه ای از حیاط و یا در پشت بام خانه گذاشته میشوند.
شرایط همسایه
برای راه اندازی کندوی زنبور عسل حتما باید شرایط همسایه ها در نظر گرفته شود. زیرا ممکن است هجوم زنبورها به خانه همسایه برای آن ها زیان آور باشد.
زمان بگذارید
زنبورداری خانگی نیاز به صرف زمان زیادی دارد. اگر قرار باشد از کندو محصولات زنبور عسل را برداشت نمایید، باید روزانه زمانی را برای بررسی کندو در نظر بگیرید تا مطمئن شوید کندو با سلامت کامل به کار خود ادامه میدهد.
با تعداد زنبور کم شروع کنید
برای راه اندازی زنبورداری خانگی با تعداد کمی از زنبور و یک کندو شروع کنید. تا بتوانید شرایط مکانی و تغذیه زنبورها را بهتر بسنجید و کم کم به میزان جمعیت زنبورها اضافه نمایید.
اگر با تعداد زیاد زنبور اقدام به کار نمایید ممکن است با اطرافیان خود دچار مشکل شوید وتوانایی اداره کردن کندو را نداشته باشید.
حرفه ای عمل کنید
اگر میخواهید زنبورداری خانگی را به سودآوری برسانید باید به صورت حرفه ای و با پیشرفت علم دست به کار شوید. اگر زنبوداری خانگی را به عنوان نوعی تفریح در نظر گرفته اید باید در مورد زنبورداری مطالعه و جمع آوری اطلاعات زیادی داشته باشید. در غیر این صورت احتمال این که موفق شوید بسیار اندک میباشد.
با افزایش سطح علمی ممکن است به این شغل علاقمندتر شوید و به مروز زمان آن را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب نمایید. این موضوع را جدی بگیرید و تا جایی که امکان دارد اطلاعات خود را افزایش دهید.
از تجهیزات حرفه ای استفاده کنید
برای زنبورداری خانگی حتما باید وسایل و تجهیزات حرفه ای داشته باشید، تا بتوانید تمام اقدامات و مراحل زنبورداری را به خوبی پشت سر بگذارید. وسایل مربوط به مشاهده کلنی، گرده گل و برداشت عسل جزء تجهیزات مهمی میباشد که در زنبورداری خانگی مورد نیاز می باشد.
فضای خانه
فضای خانه را باید برای پرورش زنبورها مهیا کنید، و شهد مورد نیاز زنبورها را در محیط حیاط و یا پشت بام فراهم کنید زیرا باعث میشود زنبورها کمتر به محیط بیرون برای تغذیه خود مراجعه کنند.
خانه را با کاشت گیاهانی که شهد زیاد و بوی فراوان دارند پرکنید زیرا زنبورها عاشق گیاهان معطر هستند و گیاهانی که معطر نباشند زنبورها به راحتی از کنار آن ها رد میشوند.
در باغچه حیاط خانه گیاهانی بکارید که تک رنگ هستند به ویژه اگر رنگ زرد و یا آبی داشته باشند، گزینه ی بسیار خوبی میباشد. گیاهان با رنگ قرمز برای زنبورها جذابیت خاصی ندارد یا رنگ قرمز برای آن ها قابل تشخیص نمیباشد.
استخراج عسل در خانه
اگر برای استخراج عسل، شانه و موم دستگاه در دسترس شما نیست، میتوانید با راه کارهای زیر عسل را استخراج نمایید.
- ابتدا شانه عسل را در یک سطل بزرگ بگذارید، سپس عسل را به قطعات کوچک تقسیم کنید و شانه را از سطح خارج نمایید.
- در مرحله بعد با استفاده از همزن عسل را در درون سطل به خوبی مخروط نمایید تا خمیری شکل شوند.
- و در مرحله آخر یک صافی پارچه ای روی دهانه ظرف دیگری قرار دهید و عسل را از دورن سطل به آرامی بر روی صافی بریزید و اجازه دهید عسل به طور کامل از صافی رد شود و ذرات درشت آن بر روی صافی بماند.
زنبوداری خانگی هم مانند زنبورداری در مزارع کار ساده ای نیست و امروزه با پیشرفت های تکنولوژی انجام این کار پیچیده شده است. اگرمی خواهید زنبورداری خانگی را به عنوان یک تفریح در خانه انجام دهید با استفاده از مطالبی که گفته شد میتوانید روند کاری خود را به خوبی پیش ببرید. امیدواریم توانسته باشیم با شرح این محتوای آموزشی در کسب و کار زنبورداری خانگی اطلاعات مفید در اختیار شما عزیزان قرار داده باشیم.
پیشنهاد می کنیم سایر مقالات زنبورداری 118فایل را هم مطالعه فرمایید.