در این مقاله بخوانید
شرایط تاسیس زنبورداری چیست؟ چه مدت زمان طول میکشد تا مجوز کسب و کار زنبورداری صادر شود؟ مدارک لازم برای دریافت مجوز کار زنبورداری کدامند؟ نحوه دریافت مجوز کسب و کار پرورش زنبور چگونه است؟ مراحل دریافت دفترچه زنبورداری و پروانهی کسب چگونه است؟ در ادامه به پاسخ این سوالات میپردازیم.
مقدمه
امروزه به دلیل کمبود شغل و ارزش بالای کارآفرینی، جوانان کشورمان بیشتر طالب شغلهای تولیدی و کسب و کار مستقل خود شدهاند. کارآفرینان نه تنها به افزایش میزان اشتغال کشور کمک میکنند بلکه به استقلال مالی بیشتری دست مییابند.
اما هر شغلی مشکلات و سختیهای خود را دارد. زنبورداری یکی از کسب و کارهای تولیدی با سود زیاد است که درمیان مردمان روستایی طرفداران بسیاری دارد. افراد میتوانند با کسب مجوز زنبورداری یک کار پردرآمد را راه اندازی کنند و به راحتی در این حرفه مشغول به کار شوند.
صدور مجوز زنبورداری زیر نظر وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی است که از طریق درگاه ملی مجوزهای کسب و کار اعطا میشود. پروانه های زنبورداری توسط اتحادیه سراسری زنبورداران ایران زمین و اداره امور دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی صادر میشود که در واقع همان پروانه کسب و مجوز فعالیت در حوزه زنبورداری است.
شرایط تاسیس زنبورداری چیست؟
برای دریافت مجوز زنبورداری یک سری شرایط تاسیس لازم است که شخص متقاضی باید آنها را رعایت نماید و در صورت نداشتن این شرایط امکان دریافت مجوز وجود ندارد. لذا اگر فرد آغاز به کارکرده و زنبورداری خود را تأسیس کند غیر قانونی بوده و با جریمه، تعطیلی و پیگرد قانونی مواجه میشود. شرایط داشتن مجور زنبورداری:
- عدم ایجاد آلودگیهای مختلفی مانند آلودگی زیست محیطی، بصری، صورتی و رعایت حقوق همسایگان
- محل مناسب برای انجام زنبورداری منازل غیر آپارتمانی، چادر، کپر، آلونک و زاغه شهر و روستا
- وجود امکانات برق، تلفن و آب بهداشتی در محیط کار
- داشتن حداقل ۱۸ سال سن و رسیدن به سن قانونی
- عدم تردد نامتناسب در فضای محل سکونت
- داشتن گواهی سابقه کار یا گواهی مهارت
- داشتن حداقل فضای ۳۰ مترمربع
زمان صدور و مدت اعتبار مجوز کسب و کار خانگی زنبورداری
زمان صدور مجوز کسب و کار خانگی زنبورداری آنی بوده و در صورت دارا بودن تمامی شرایط مجوز حرفه زنبورداری و تولید عسل شما صادر میشود که مدت اعتبار آن دو سال است. همچنین مدت اعتبار مجوزکسب و کار تولید موم و کندو پنج سال خواهد بود.
• مدارک لازم برای مجوز کسب و کار خانگی پرورش زنبورعسل، تولید موم و کندو
علاوه بر دارا بودن شرایطی که قبلاً گفتیم تنها مدارک مورد نیاز برای دریافت این مجوز داشتن گواهی مهارت یا گواهی سابقه کار و مدارک هویتی فرد مانند شناسنامه و کارت ملی است.
• نحوه دریافت مجوز کسب و کار خانگی زنبورداری
امروزه شهروندان میتوانند برای دریافت مجوز زنبورداری خانگی و تولید موم و کندو به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار مراجعه نموده و با شرایط تاسیس و مدارک لازم برای دریافت مجوز کسب و کار خانگی زنبور داری آشنا شوند. این درگاه تحت مدیریت دبیرخانه هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار داشته و روی آن نظارت میشود.
مراحل دریافت دفترچه زنبورداری
- فرد باید در سرشماری زنبورستانها حداقل به مدت دو سال شرکت نموده یا حداقل کلنی زنبور عسل خریداری نماید(در صورت خرید کلنی ارائه اصل دفترچه فروشنده الزامی است).
- شخص متقاضی باید در شرکت تعاونی زنبورداران شهرستان شرکت نماید.
- شرکت در دوره آموزشی زنبورداری و دریافت گواهینامه آن
- کپی مدرک تحصیلی و پایان خدمت و شناسنامه
- تعداد 4 قطعه عکس
پروانه کسب چیست؟
پروانه کسب مجوزی محسوب می شود که بر اساس مقررات قانون نظام صنفی و جهت شروع و ادامه یک کسب و کار برای فرد متقاضی و محل مشخص صادر می گردد. تاسیس هر گونه محل کسب و کاری مستلزم داشتن مجوز و پروانه کسب از اتحادیه صنفی مربوط به همان صنف است.
در صورت نداشتن پروانه کسب، فعالیت افراد غیرقانونی خواهد بود. همچنین براساس ماده 12 قانون تعزیرات حکومتی مصوب 1367 در صورت نداشتن پروانه کسب تبعاتی مانند قطع تمام یا برخی خدمات دولتی، پرداخت جریمه و تعطیلی واحد صنفی تا زمان اخذ پروانه کسب را به همراه دارد.
شرایط عمومی دریافت پروانه کسب :
قانون گذار برای اطمینان از سلامت محیط کسب و کار کشور یک سری شرایط عمومی لحاظ کرده است که برای دریافت پروانه کسب زنبورداری لازم و ضروری است. این شرایط عبارتاند از:
- داشتن حداقل مدرک تحصیلی پایان ابتدایی یا اثبات سواد خواندن و نوشتن (به استثنای افراد بالای پنجاه سال سن)
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران یا دارا بودن پروانه کار معتبر برای اتباع خارجی
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت (مشخص بودن وضعیت سربازی)
- داشتن کارت سلامت و عدم اعتیاد به مواد مخدر
- سن حداقل ۱۸سال برای خانمها
- نداشتن سوء پیشینه کیفری
جمع بندی
قانون گذاران کشور برای سلامت فضای شغلی کشور شرایطی را وضع کردهاند که در صورت دارا بودن آن شرایط برای فرد متقاضی با توجه به صنف انتخابی پروانه کسب صادر میشود و فرد با دارا بودن این پروانه کسب میتواند شغل خود را به صورت قانونی آغاز نماید.
در صورت نداشتن پروانه کسب با او برخورد شده و ممکن است با تعطیلی صنف و جریمه نقدی مواجه شود. شغل زنبورداری یکی از کارآفرینیهای پر درآمد بوده که در صورت داشتن تجربه و مدیریت خوب میتوان در آن به پیشرفت و سود بالایی رسید.
برای آغاز این شغل نیز مانند دیگر کسب و کارها به دریافت پروانه کسب نیاز است. مجوز کسب و کار صادر شده دارای مدت اعتبار است و در صورت اتمام آن زمان فرد باید آن را تمدید نماید. در غیر این صورت با او برخورد قانونی میشود.
برای تاسیس زنبورداری باید محیط کار مناسب باشد و شرایط خاصی از نظر مساحت، داشتن امکانات مناسب مانند برق، آب بهداشتی، تلفن و… داشته باشد تا فرد متقاضی بتواند مجوز و پروانه کسب را دریافت کرده و کار خود را آغاز نماید.
پروانه کسب دو نوع دائم و موقت دارد که در صورت تمام شدن مهلت پروانه کسب موقت که یک سال است فرد باید اقدام به دریافت پروانه کسب دائم نماید که اعتبار آن نیز پنج سال خواهد بود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.