در این مقاله بخوانید
آیا با شغل زنبورداری آشنایی دارید؟ بهترین مکان برای نگهداری زنبورها چگونه مکانی است؟ درباره زنبور، شرایط و مکان نگهداری آنها چه میدانید؟ با ما باشید تا با دوره آموزش پرورش زنبور عسل و ویژگی های این حشره بیشتر آشنا شوید.
مقدمه
زنبورداری یکی از شغل هایی است که بیشتر در مکانهای به دور از شهرها و در دل طبیعت انجام میشود. اما امروزه در برخی از کشورها به دلیل خاصیت عسل برخی از مردم با نگهداری چند کندو بر پشت بام خانه هایشان این شغل را به طور موقت دنبال میکنند. مثلا در برخی نقاط از کشور امریکا با وجود پارک های سرسبز و پر از گل با تنوع بالا برخی از مردم به نگهداری زنبور عسل میپردازند.
پرورش زنبور عسل و نگهداری از آنها شغلی ساده و راحت نیست. این حشرات کوچک نیاز به محیطی به دور از آلودگی دارند و هرچه آنها را دشت ها و مکان های مناسب نگهداری کنیم تاثیر بهتری بر کیفیت مواد تولیدی آنها دارد.
با آناتومی زنبور و ویژگی های این حشره بیشتر آشنا شوید!
زنبور عسل حشرهای 15میلیمتری است که بدن آنها از رنگ قهوه ای با نوارهای زرد پوشید شده است. این موجودات بیضوی شکل می توانند به یک رنگ نیز دیده شود.
اما اکثر ما گونه زنبورهای عسل را با دو رنگ زرد و قهوه ای در کنار یکدیگر می شناسیم. بدن زنبور عسل از چند بخش پا، آنتن، شکم، قفسه سینه و سر زنبور تشکیل شده است.
در قسمت سر زنبور عسل چشم ها قرار دارند، چشم های زنبور عسل نیز مانند سایر حشرات به حالت مرکب است که در تشخیص رنگ، نور خورشید و اشعه یو وی برای این موجودات نقش موثری ایفا میکند و در دریافت اطلاعات پرواز نقش دارد. علاوه بر چشمها آنتن زنبور عسل نیز در اندازه گیری سرعت پرواز و تشخیص بو به آنها کمک میکند.
قفسه سینه زنبور از بالها و عضلات تشکیل شده است. بالها زنبور نه تنها در حرکت به او کمک میکنند بلکه برای گرم و خنک کردن کندو نیز به کار گرفته میشود. بالهای جلویی زنبور عسل نسبت به بال های عقبی دارای ابعاد بزرگتری است و در هنگام پرواز به کار گرفته میشود. اما بال های عقبی بیشتر زمانی که زنبور در کندو است برای سرد و گرم کردن کندو استفاده میشود.
غده های زنبور عسل
یکی دیگر از ویژگی های زنبور عسل وجود غدد مختلف از جمله غده دوفور، غده بزاقی، غده شیری، غده فک پایین، غده زهر و غده موم است.
غده دوفور: این غده فقط در قسمت شکمی زنبورهای ماده مثل زنبور ملکه و زنبورهای کارگر ماده وجود دارد و دارای رنگی قرمز است.
غده بزاقی: غده بزاقی که خود از دو غده بزاقی در سر و در قفسه سینه تشکیل شده است، این دو غده کار ترشح پروتئین را دارند. اما غده بزاقی سر در هنگام لارو بودن فعال است و وظیفه تنیدن تار به دور خود را دارد. این غده پس از رشد لارو فقط به عنوان غده بزاقی عمل می کند.
غده شیری: مهمترین غده در بدن زنبور عسل است که در قسمت دو طرف سر قرار دارد و وظیفه تولید ژل رویال را بر عهده گرفته است.
غده فک پایین : این غده در تمام زنبورها وجود دارد. اما در زنبور ملکه نسبتا بزرگتر از زنبورهای کارگر است. این غده شامل غده زیر آروارهای و غده بویایی است که غده زیر آرواره مخصوص ملکه است و ترشح فرومون و مواد عطری را برعهده دارد. غده بویایی نیز در زنبورهای کارگر به رنگ قرمز است و برای پیدا کردن کلونی و شکوفه ها به کار گرفته میشود.
شناخت ویژگیهای جسمانی و آناتومی زنبورهای عسل میتواند به شما کمک کند تا بتوانید مکان بهتری را برای پرورش آنها در نظر بگیرید.
آشنایی با شغل زنبورداری
شغل زنبورداری یکی از شغل های پرهیجان و شگفت انگیز است. فرد زنبوردار در برخی از فصول سال برای پرورش زنبور عسل باید کندوهای خود را به دامن طبیعت ببرد و در مکانی مناسب نگهداری کند. افرادی که به این شغل ورود پیدا میکنند باید آموزش های لازم را با شرکت در کلاسهای حضوری کسب کنند و یا به صورت تجربی حدود یک سال در کنار زنبوردار حرفه ای دوره بگذرانند و با تمام سختی های کار آشنا شوند.
شغل زنبورداری علاوه بر اینکه شغلی راحت است و بدون نیاز به هزینه اولیه زیاد میتوان در آن شروع به کار کرد، از لحاظ اقتصادی نیز با فروش محصولاتی مثل موم، عسل، ژل رویال و… یکی از شغلهای پر درآمد محسوب میشود.
بهترین مکان برای نگهداری زنبور عسل
یکی از مهمترین اصول در شغل زنبورداری انتخاب محل نگهداری زنبورها در طبیعت است. برای نگهداری زنبور عسل مکانی که زنبوردار انتخاب میکند باید دارای چند پارامتر زیر باشد.
- شرایط آب و هوایی: شرایط آب و هوای مکانی که برای زنبور عسل انتخاب میکنیم شامل میزان رطوبت، دما، بارش، آلودگی، سرما و شدت باد در آن منطقه است. در صورتی که مکان انتخاب شده آب و هوای مناسبی برای استقرار زنبورها نداشته باشد احتمال موفقیت در این شغل بسیار کم است و احتمال خسارت به زنبورستان وجود دارد.
- پوشش گیاهی: پوشش گیاهی منطقه مورد نظر دومین نکته مهم در انتخاب محل استقرار است. پوشش گیاهی منطقه بهتر است از گیاهانی همچون شبدر، یونجه، بیدمشک، آفتابگردان، بادام و مرکبات باشد زیرا در این صورت علاوه بر افزایش تولید عسل باغدار نیز دارای محصولات مرغوبی خواهد بود.
- آب: زنبور عسل برای یافتن شهد و گرده گل مسافت زیادی را میپیماید. از این رو بهتر است در فاصله چند صد متری آنها آب جاری سالمی وجود داشته باشد تا از آن استفاه کنند.
- بهداشت منطقه: یکی از آفت هایی که بیشترین خسارات را در شغل زنبورداری به زنبور عسل وارد میکند وجود باکتری و بیماری در منطقه است. در صورتی که محیط استقرار کندوهای عسل جای تمیز و سالمی نباشد امکان انتقال آلودگی به کلونی و از بین رفتن لاروها وجود دارد.
- فاصله از مناطق مسکونی: معمولا زنبور عسل تا شعاع 12متری کندو برای جمع آوری گرده و شهد به سمت باغات و مزارع پرواز میکند. در صورتی که محل زنبورستان در نزدیکی مناطق مسکونی باشد به دلیل پرواز آنها به سمت گلها امکان رفت و آمد برای مردم سخت خواهد بود.
جمع بندی
زنبور عسل یکی از حشرات کوچکی است که به صورت کلونی زندگی میکند. این موجودات کوچک در تولید ماده پر خاصیتی به نام عسل که دارای خواص درمانی است نقش دارند. امروزه افراد زیادی هستند که قصد ورود به شغل زنبورداری را دارند از این رو لازم است ابتدا آموزش های لازم را در این باره ببینند و سپس با در نظر گرفتن هزینه های اولیه شروع به کار کنند. لازمه بعدی این شغل انتخاب مکانی مناسب برای راهاندازی زنبورستان است که پیشتر به آن اشاره شد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118 فایل نیز دیدن فرمایید.