در این مقاله بخوانید
آیا راه های جذب زنبور عسل برای مزارع را میشناسید؟ زنبورها بیشتر جذب کدام گلها میشوند؟ باغداران از چه راهی برای جذب زنبورهای عسل استفاده میکنند؟ آیا با زنبورداری و محصولات تولیدی زنبور عسل آشنایی دارید؟ چگونه آموزش صفر تا صد زنبورداری را فرا بگیریم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
مقدمه
زنبور عسل یکی از حشراتی است که به صورت کلونی زندگی میکند. این موجودات کوچک با تولید عسل که ماده بسیار پرخاصیتی است در درمان بسیاری از بیمارهای استخوانی، تقویت حافظه و مشکلات باروری بسیار موثر عمل میکنند.
همچنین زنبور عسل در رونق و باروری محصولات زراعی و باغات نقش به سزایی دارد. این حشرات کوچک با گرده افشانی بین گرده ها و گل ها سبب میشوند تمامی شکوفه ها مسیر رشد و به میوه تبدیل شدن را طی کنند.
امروزه شغل زنبورداری یکی از شغل های پرطرفدار و سخت است که با وجود هزینه های اولیه بسیار کمی که برای فرد دارد اما نیاز به مهارت و صبر بالایی دارد. علاوه بر این افرادی که به این حرفه وارد میشوند باید کاملا آموزش های اولیه را فرا گیرند.
آیا راه های جذب زنبور عسل به مزارع را می شناسید؟
بنابراین امروزه باغداران زیادی هستند که از این ترفند یعنی زنبورداری و جذب زنبورهای عسل را برای ایجاد رونق در کسب و کار خود استفاده میکنند. جذب زنبورهای عسل به باغات و زمین های کشاورزی بسیار راحت است.
این حشرات به بوی برخی گیاهان خوش بو جذب میشوند و باغداران نیز با کاشت این گیاهان مثل، گل گوشواره، بوته تمشک، گشنیز، ریحان، جعفری و باقی سبزیجات معطر میتوانند آنها را به باغات خود جذب کنند.
برخی از باغداران با کاشت این گیاهان به مرور سبب ماندگاری زنبور عسل میشوند و زنبورها به مرور زمان به صورت طبیعی در این محلها کندو می سازند و تولید عسل میکنند.
برخی از مهمترین درختانی که زنبور عسل در فصل بهار بیشتر به آنها جذب میشود درخت بادام، درخت زردآلو و درخت نارنج است. این باغات در فصل بهار با شکوفه های خود منبع شهد و گرده برای زنبورهای عسل هستند.
زنبورها بیشتر جذب کدام گل ها می شوند؟
زنبور عسل برای تولید عسل جذب هر نوع گل و رنگی نمیشوند، آنها به صورت انتخابی عمل میکنند. از این رو برخی از تکنیک ها وجود دارند که سبب جذب زنبور عسل به باغات میشوند. از جمله این تکنیک ها میتوان به کاشت گیاهان بومی توسط باغدارن اشاره کرد.
گیاهان بومی هر منطقهای به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی آن محیط شهد بیشتری نسبت به گیاهان تزئینی دارند. از این رو این گیاهان به دلیل خود رو بودن یا کاشته شدنشان میتوانند در جذب زنبورهای عسل بسیار تاثیر گذار باشند.
این خاصیت به دلیل وجود دریافت طول موج متفاوتی از رنگ برای زنبور ایجاد میشود. همچنین میتوان گفت اکثر زنبورها جذب گل هایی به رنگ بنفش، آبی و زرد میشود و به گلهایی که به صورت تک شکوفه هستند نیز به دلیل وجود شهد فراوان بسیار علاقه نشان میدهند.
افرادی که در حرفه زنبورداری فعالیت میکنند این نکات را میدانند و زنبورستان خود را در محلی قرار میدهند که زنبور به این گیاهان و گلها دسترسی بیشتری داشته باشد.
آشنایی با محصولات تولیدی زنبور عسل
زنبور عسل با تغذیه از شهد گل ها علاوه بر تولید عسل مواد دیگری همچون ژل رویال، زهر، موم، عسلک، بره موم و گرده گل نیز تولید میکند. برخی از این مواد در داخل کندو تولید میشوند و برخی دیگر در خارج از کندو تولید خواهند شد.
از این رو باغداران میتوانند علاوه بر کار باغداری به زنبورداری نیز بپردازند و در کنار باروری بیشتر درختان از فواید دیگر این زنبورها استفاده کنند و این محصولات را نیز به فروش برسانند. برخی از محصولات حاصل از شغل زنبورداری عبارتاند از:
عسلک
- عسلک مادهای جدا از عسل است و از مکیدن شیره روی برگ درختان تولید میشود و تمام مراحل تولید عسل بر روی آن نیز انجام میشود.
گرده گل
- یکی از کارهای مهم زنبور در حین جمع آوری شهد پخش کرده گرده است. در هنگام گرده افشانی اندام نر گل به پای زنبورعسل میچسبد و به گل ماده منتقل میشود. این عمل موثرین را برای افزایش باروری گل ها و درختان هر مزراع و باغات است.
زهر زنبور عسل
- زنبور عسل یکی از حشراتی است که نیش آن خاصیت درمانی دارد. از این رو طبق تحقیقات آپی تراپی آمریکا این ماده در درمان بیماری التهاب، سوختگی، آرتروز، تسکین درد و تاندونیت پا بسیار موثر است. در زهر زنبور عسل ماده آپامین و آدولاپین وجود دارد که دارای خواص ضد التهابی هستند. همچنین در درمان برخی عفونت ها، اکنه، پسوزیاریس و زخم های پوستی ناشی از سرطان نیز میتواند موثر عمل کند.
ژل رویال
- ژل رویال یا شاه انگبین در واقع مادهای است که برای تغذیه لاروها توسط زنبورهای کارگر از غده مغزی آنها ترشح میشود. این ماده در قوای جنسی و باروری نیز نقش موثری دارد.
عسل
- از مهمترین تولیدات زنبورعسل، ماده عسل است. این ماده با طعم بسیار شیرین خود رایحه خوبی دارد. رنگ عسل بستگی به فصل تولیدی آن دارد معمولا عسل های بهار و تابستان دارای زرد تا قهوه ای روشن هستند و در فصل پاییز و زمستان رنگ عسل بسیار روشن و شفاف است. این ماده در تقویت حافظه، تقویت استخوان در درمان پوکی استخوان، جلوگیری از آلزایمر و سرطان نقش موثری دارد.
جمع بندی
در فصل بهار و تابستان بیشترین هجوم زنبورهای عسل به باغات و مزارع را شاهد هستیم. در این فصل ها با وجود گل ها و گیاهان مختلف زنبورداران کندوهای خود را در طبیعت قرار میدهند و سبب گرده افشانی بین گل ها و درختان میشوند.
گرده افشانی زنبور عسل یکی از راه هایی است که امروزه برای رونق محصولات زراعی و باغی مورد توجه قرار گرفته است، باغداران میتوانند با راه های ساده مثل کاشت گل ها و سبزیجات معطر این حشرات کوچک را بیشتر به باغات خود جذب کنند و در کنار کار خود به زنبورداری نیز بپردازند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.