در این مقاله بخوانید
چند داور در والیبال وجود دارد؟ در آموزش والیبال باید درباره وظایف داور اطلاع داشته باشیم؟ وظایف داور های والیبال در شروع و حین مسابقه چیست؟ نقش داور دوم در والیبال چیست؟ وظیفه داور خط نگهدار چیست؟
در ادامه مقاله همراه ما باشید تا تمام سوالات بالا را بررسی کنیم.
مقدمه
در مسابقات والیبال، قضاوت دو تیم در حال رقابت با یکدیگر، بر عهده داوران و مسئولان والیبال است. مسئولان و داوران در مسابقه والیبال در سطح مدرسه، باشگاه، مسابقات ملی و بینالمللی مسئول حفظ امتیاز و تماشای زمین در طول رالیها برای تعیین تیم برنده هستند. این داوران و مسئولان باید عادلانه و با رعایت قوانین رسمیداوری در والیبال به قضاوت یک مسابقه بپردازند. در کل داوری در والیبال به منظور نظارت بر موارد زیر است:
- حداکثر تعداد توپ بازیکنان یک تیم قبل از ارسال توپ به زمین حریف
- نحوه زدن سرویس و بازیکن زننده سرویس
- لمس نکردن بیشتر از یک بار توپ توسط یک بازیکن به صورت پشت سر هم
- نحوه چرخش بازیکنان تیم در زمین پس از کسب هر امتیاز
- عدم حمل توپ توسط بازیکن
- برخورد توپ به بیرون یا داخل خطوط مرزی
- شماره بازیکنان
- تعویض بازیکنان
- برخورد بازیکنان با تور و آنتن
- برخورد توپ به آنتن
- اعتراض بازیکنان و مربیان
- انجام حرکات غیر ورزشی توسط بازیکنان و مربیان
- شادی گل بازیکنان و مربیان
- نحوه گرم کردن بازیکنان نیمکت نشین
بیایید شرح وظایف، مسئولیتها و نقشهای مسئولان و داوران والیبال که ممکن است در بازی بعدی والیبال شما را قضاوت کنند را مرور کنیم. بسیاری از اوقات، بازیکنان و مربیان در تورنمنت والیبالی که با هم رقابت میکنند به نظرات و تصمیمات داور اعتراض داشته باشند. اگر همه بازیکنان والیبال شناخت صحیحی از قوانین داوری در والیبال داشته باشند، میزان اعتراضات در مسابقه والیبال کاهش خواهد یافت چرا که بیشتر این اعتراضات به خاطر عدم آگاهی از قوانین داوری در والیبال است.
در زیر انواع داوران در یک مسابقه والیبال معرفی شدهاند و به شرح وظایف هر یک از این داوران والیبال پرداخته شده است.
مقدمه
وظایف داور اول والیبال
داور اول، با نام مستعار داور بالا، مسابقه را شروع میکند. این داور بازی را قضاوت میکند و خطاهای فنی را اعلام میکند. هم چنین امتیازات را در صورت به زمین خوردن توپ یا بروز خطا از یکی از دو تیم تعیین میکند. داور اول همچنین در مورد بازیهای مشکوک تصمیم نهایی را میگیرد. داور اول را داور بالا مینامند زیرا او از یک جایگاه کنار تور والیبال بالا میرود و بازی را از آنجا زیر نظر میگیرد.
وظایف داور اول قبل از شروع مسابقه
- داور اول، توپها، تجهیزات زمین مانند تور و آنتنها را بررسی میکند و شرایط محوطه بازی را بررسی میکند.
- داور اول، پرتاب سکه را با کاپیتان تیم انجام میدهد و زمان شروع و پایان مسابقه را دقیقا مشخص میکند تا بازیکنان دو تیم بتوانند خود را قبل از استفاده گرم کنند.
در حین مسابقه
- داور اول در صورت صلاحدید به تیمها اخطار میدهد.
- میتواند تاخیرهای نادرست بازی که توسط یک بازیکن روی میدهد را با تذکر یا اخطار جریمه کند.
- در مورد ایرادات احتمالی بازیکنان در حین سرویس زدن و موقعیتهای تیمها در حال سرویس زدن، تصمیم میگیرد و خطا میگیرد.
- این داور از نزدیک به نمایشگرها نگاه میکند و با دقت خطاها را اعلام میکند.
- خطاهایی که ممکن است در هنگام بازی با توپ رخ دهد را اعلام میکند.
- در صورتی که لیبرو در زمانی که کل توپ بالاتر از سطح تور است به توپ حمله کند و به آن ضربه بزند، خطای حمله رخ میدهد.
پایان مسابقه
- آنها برگه امتیازات را بررسی میکنند و آن را امضا میکنند.
وظایف داور اول والیبال
وظایف داور دوم
داور دوم روبروی داور اول در طرف مقابل تور قرار دارد که بازی را از آنجا قضاوت میکند. در واقع داور دوم، یکی از مقامات والیبال که گاهی اوقات به عنوان داور “پایین” شناخته میشود، به داور اول کمک میکند و عمدتاً با اعلام خطاهایی که در زیر تور رخ میدهد، از داور اول حمایت میکند و به او کمک میکند.
الف) داور دوم یا داور پایین به زمین بازی نگاه میکنند تا بر ترتیب چرخش تیم نظارت کند. این نظارت برای اطمینان از این است که مشخص شود آیا بازیکنان در موقعیت مناسب قرار دارند یا نه.
ب) خطاهای پای مرتکب شده توسط سرویسزن یا ضربهزن ردیف عقب را مشخص میکند.
ج) بر امتیازات و هم چنین بر بازیکنان در حال تعویض در داخل و خارج از منطقه تعویض نظارت میکند.
د) همچنین در صورت نیاز به مسئول خط مراجعه میکند تا تصمیم درست را در مورد بیرون از خط بودن یا نبودن توپ بگیرد.
ذ) داوران پایین همچنین بازیکنانی که روی نیمکت تیم و در منطقه گرم کردن هستند را هم کنترل میکنند و هم چنین بر تایم اوتهای هر دو تیم نظارت میکنند.
وظایف داور دوم قبل از برگزاری مسابقه
- این داور در ابتدای مسابقات و در ابتدای هر ست، چرخش هر تیم را بر اساس ترکیب اولیه آن تیم در برگه ترکیبی که سرمربی و سرپرست تیم تحویل داور دادهاند، بررسی میکند.
وظایف در حین برگزاری مسابقه
- در طول مسابقه هم داور دوم سوت میزند و علامت میدهد. هر گونه نفوذ به زمین حریف از روی تور یا زیر تور توسط داور دوم چک میشود. هرگونه همپوشانی یا خطای خارج از موقعیت توسط تیم در حین سرویس زدن را بررسی میکند.
- خطاهای بازیکنان عقب زمین مانند؛ آمدن بازیکنان عقب به ردیف جلو برای مهار کردن یا پریدن لیبروها برای ضربه زدن به توپی که کاملا بالای تور است را کنترل میکنند.
- هر زمان که توپ به زمین برخورد کند، زمانی که داور اول نمیتواند ببیند کجا یا چگونه فرود آمده است، این داور دوم است که به داور اول کمک میکند.
وظایف داور دوم در پایان مسابقه
برگه امتیازات را بررسی میکند و آن را امضا میکند.
وظایف داور دوم والیبال
داور امتیاز نگه دار در والیبال
این داور به داور اول کمک میکند. البته نقش تصمیم گیری ندارد بلکه فقط اتفاقات مختلفی که در بازی رخ میدهد را ثبت میکند.
وظایف قبل از برگزاری مسابقه
این داور قبل از شروع مسابقه، اعداد روی پیراهنها و ترکیب هر تیم را در کتاب امتیازات و برگههای ترکیب ثبت میکند و امضای کاپیتانها و مربیان را میگیرد.
در حین برگزاری مسابقه
- امتیازهای کسب شده توسط هر دو تیم را ثبت میکند، بر تایم اوتها و تعویضها نظارت میکند.
- ترتیب سرویس هر تیم را زیر نظر دارد و اگر بازیکنی خارج از نظم سرویس بزند، داور دوم را مطلع میکند.
- کارت زرد و کارت قرمز، اخطار بد رفتاری، تحریم و درخواستهای نادرست را ثبت میکند.
- فواصل بین ستها را کنترل میکند.
- سایر رویدادها مانند تعویضهای ویژه، زمان ریکاوری، وقفههای طولانی را کنترل میکند.
بعد از بازی
- نتیجه نهایی را ثبت میکند
- در صورت وجود اعتراض، این داور با کسب اجازه از داور اول به کاپیتان تیمی که اعتراض دارد، اجازه میدهد تا در بیانیه ای در مورد حادثه، جزئیات اعتراض خود را در برگه امتیازات بنویسد.
- این داور قبل از گرفتن امضای کاپیتان تیم و سپس داوران، برگه امتیازات را امضا میکند.
داور امتیاز نگه دار در والیبال
وظایف داور خط نگه دار
بسته به نوع بازی و سطح حساسیتی که بازی دارد، دو یا چهار خط نگه دار وجود دارند که فقط در دو یا هر چهار گوشه زمین والیبال میایستند. وقتی دو خط نگه دار رسمی وجود دارند، یکی در گوشهای میایستد که خط کناری و خط سرویس در یک طرف به هم میرسند و خط نگه دار دیگر در همان مکان در سمت تیم مقابل میایستد.
در بازیهای رسمی، داوران خط نگه دار پرچمی در دست خواهند داشت، اگر هم پرچم نداشته باشند با استفاده از بازوهای خود علامتهای لازم را اعلام میکنند. مسئولیت آنها این است که تشخیص دهند که آیا توپ والیبال در داخل یا خارج از خطوط کناری یا خطوط سرویس فرود آمده است.
وظایف داور خط نگه دار
قوانین و مقررات والیبال
قبل از اینکه یاد بگیرید چگونه والیبال بازی کنید، اگر قصد دارید یک بازیکن حرفهای در والیبال باشید، باید با قوانین اساسی این رشته آشنا باشید. در واقع مبتدیان همانطوری که بازی را یاد میگیرند، علاوه بر مهارتهای بازی کردن والیبال باید به سرعت اصول اولیه قوانین والیبال را نیز درک کنند. قوانین اساسی والیبال شامل نحوه امتیازدهی، قوانین چرخش، قوانین سرویس زدن و … است.
- 6 بازیکن در یک تیم والیبال سالنی بازی میکنند. 3 بازیکن از این شش نفر در ردیف جلو و 3 بازیکن دیگر در ردیف عقب و پشت خط حمله بازی میکنند. در حین بازی نباید بازیکنان ردیف عقب از خط حمله جلوتر بیایند.
- در حین برگزاری مسابقه والیبال هر تیم حداکثر سه ضربه میتواند به توپ وارد کند و پس از این ضربه باید توپ به زمین حریف وارد شود.
- ضربات قانونی والیبال که بازیکنان میتوانند در یک بازی استفاده کنند شامل این موارد است: آبشار زدن، سرویس زدن، پاس دادن، ساعد زدن و در کل وارد کردن ضربه به توپ با هر جایی از بدن.
- خطوط زمین والیبال مرزهایی را ایجاد میکند که زمین را مشخص میکند. در واقع چهار خط کناری، دو خط پایانی، دو خط حمله و یک خط مرکزی در زمین والیبال وجود دارد که مرزهای زمین بازی والیبال را مشخص میکنند.
- در قوانین اولیه والیبال دو تیم در یک زمین با یک تور بین آنها به رقابت میپردازند. رالی با یک سرویس شروع میشود.
- بازیکنی که دفاع روی تور را در والیبال انجام میدهد نمیتواند تور را لمس کند. هر لمس توپ باعث میشود امتیاز و سرویس به حریف داده شود.
شما می توانید دیگر مقالات ورزشی و سرگرمی 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.